<

KENNISBANK

Vluchtelingen & werken

Alleen asielzoekers en statushouders mogen werken. Asielzoekers alleen met een tewerkstellingsvergunning (TWV). Een uitzondering hierop is vrijwilligerswerk. Statushouders hebben bijna de zelfde rechten als burgers en mogen zonder tewerkstellingsvergunning werken. Stage, werkervaringsplekken etc. vallen ook onder 'werk'. 

Een vluchteling is iemand die gevlucht is. Een asielzoeker heeft asiel aangevraagd en wacht op een beslissing. Een statushouder heeft asiel gekregen.

Voor statushouders gelden geen beperkingen. Voor asielzoekers geld vanaf 6 maanden dat asiel is aangevraagd is bij de IND. Dit gebeurd meestal op het moment dat de vluchteling ons land binnen komt. 

De 24-wekeneis is komen te vervallen. In principe mogen asielzoekers zolang werken als dat ze een geldig W-document hebben. Dit is een soort vluchtelingen identiteitsbewijs. Daarnaast moet de asielzoeker gehuisvest worden door het COA. Voor statushouders gelden geen beperkingen.

Nee. Een ongedocumenteerde mag wel dingen kopen en verkopen maar niet uit naam van een bedrijf. Een uitzondering hierop is journalistieke media. Bijvoorbeeld de daklozenkrant.

Inlener & inlenersbeloning

U bent verplicht een veilige werkomgeving te creeëren. Ook moet u uitzendkrachten in uw R&E opnemen en dit document met de uitzendorganisatie delen. Daarnaast is het belangrijk dat u de uitzendorganisatie tijdig op de hoogte stelt van de arbeidsvoorwaarden binnen het bedrijf zodat de inlenersbeloning correct toegepast kan worden. 

De inlenersbeloning is de term die gebruikt wordt om ervoor te zorgen dat een uitzendkracht dezelfde loonvoorwaarden krijgt als personeel dat rechtstreeks in dienst is bij een bedrijf. In de wet WAADI (Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediars) wordt dit loonverhoudingsvoorschrift genoemd.

Volgens de Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs (WAADI) dient de uitlener het loonverhoudingsvoorschrift toepassen. Dit betekent dat de werknemer aanspraak heeft op hetzelfde loon en dezelfde vergoedingen als de inlener (opdrachtgever) betaalt of zou betalen aan eigen medewerkers, in gelijke of gelijkwaardige functies. Het betekent kort gezegd dat zowel de inlener als de uitlener een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben ten aanzien van gelijke beloning en een gelijk speelveld.

Middels de ABU, AVV en NBBU cao wordt het loonverhoudingsvoorschrift beperkt tot een aantal componenten. Met deze componenten wordt de inlenersbeloning bedoeld.

De inlenersbeloning is reeds sinds 2009 opgenomen in de AVV cao en ABU cao. In de NBBU cao is het loonverhoudingsvoorschrift altijd al de basis geweest voor beloning. Sinds 30 maart 2015 dient de inlenersbeloning te worden toegepast vanaf de eerste dag van de verblijfsduur bij de inlener, voor 30 maart 2015 kon de eerste 26 weken nog worden afgeweken van de inlenersbeloning.

Met ingang van 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans van kracht gegaan. Hierin is een wijziging gedaan van de WAADI waarbij middels toevoeging van het artikel 12a “Melding Arbeidsvoorwaarden” is vastgelegd dat de inlener (opdrachtgever) verplicht is om, voorafgaand aan iedere terbeschikkingstelling, aantoonbaar (schriftelijk of digitaal) de geldende arbeidsvoorwaarden te verstrekken aan de uitlener.

In de CAO voor Uitzendkrachten is de gelijkwaardige beloning geregeld via de verplichting om tien beloningselementen hetzelfde toe te passen als bij de inlener.

De tien onderdelen van de inlenersbeloning:
1. Salaris
2. Atv/adv-dagen: eventuele extra verlofdagen die bij de inlener gelden, moeten ook worden toegekend aan de werknemers op basis van inlenersbeloning
3. Onregelmatigheidstoeslagen of toeslagen voor fysieke belasting: denk aan overwerk, weekendwerk, ploegendienst, hoge of lage temperaturen, vuil werk
4. Initiële loonsverhogingen: vanaf het zelfde tijdstip en met dezelfde omvang als bij de inlener
5. Alle kostenvergoedingen: voor zover de uitzendonderneming deze vrij van loon- en premieheffing kan betalen
6. Periodieken: die de inlener toe (hoogte en tijdstip als bij de opdrachtgever bepaald. Voor toepassing hiervan wordt verwezen naar lid 3
7. Vergoeding van reisuren en/of reistijd (tenzij de reisuren of reistijd reeds als gewerkte uren worden aangemerkt)
8. Eenmalige uitkeringen
9. Thuiswerkvergoedingen
10. Vaste eindejaarsuitkeringen. Onder vaste eindejaarsuitkeringen worden alle inkomensbestanddelen verstaan die jaarlijks dan wel anders periodiek repeterend worden uitgekeerd, zoals een 13de maand, eindejaarsuitkering en kerstgratificatie.

Het doel van de inlenersbeloning is om ervoor te zorgen dat uitzendkrachten, die bij verschillende inleners worden ingezet, dezelfde beloning en arbeidsvoorwaarden ontvangen als werknemers met vergelijkbare functies of met vergelijkbare taken bij de inlener zelf. Dit bevordert gelijke behandeling en voorkomt oneerlijke concurrentie op basis van arbeidsvoorwaarden. 

Staat uw vraag er niet tussen?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen graag. 

Disclaimer

De informatie op deze website is met grote zorg samengesteld. Ondanks dit is het mogelijk dat de informatie die hier wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is of fouten kunnen bevatten. Hoewel Berza haar best doet om alle informatie, diensten en producten zo goed en foutloos mogelijk aan te bieden, kan het niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele fouten, defects of andere beschadigende consequenties, voortkomend uit het gebruik van deze website. Berza ziet derhalve af van welke aansprakelijkheid dan ook.

Informatie
  • G.J. Noeverman
  • IBAN: NL57ASNB8832010089
    KVK-nr: 86672290
    Kantoor: Plus ultra II

Offline Website Builder